Thursday, October 15, 2009

I feel good.

Today : I feel good inside and feel good about myself.. :)

Ceritanya pagi tadi,masa driving nak pergi kerja.Agak rushing, coz pagi tu breakfast dulu dengan my husband kat kedai mamak.Tak jauh daripada rumah, baru je nak masuk highway Seremban, sambil2 perasan suara bak buluh perindu nyanyi lagu 'aku bukannya superman' dalam kereta..
Tiba-tiba, betul-betul depan mata, ada satu motor tu,dengan lajunya langgar sekor kucing yang kurus dan kotor. I was shocked...biasa la perempuan kan..jerit bagai nak rak..walaupun takde sapa yang dengar.Masa tu, traffic light tu tengah merah, tapi motor tu selamba je jalan langgar traffic light. Jahat betul la..geram. It rips your heart out..seeing a cat kena langgar lari macam tu. I found it too upsetting...grrrr

Kucing tu still alive tau..but the condition of coz NOT GOOD. Hmm...dah la lambat pergi kerja..tak tau masa tu nak stop ke tak nak. But, I finally made up my mind to stop and help. Kucing tu memang tak boleh jalan...dah la kurus kering. One back leg is definitely broken..I knew straight away bila turun coz i could see the bone sticking out from the leg. Takut pun ada...ngeri pun ada. Tapi sebab kesian sangat, angkat je la kucing tu, masuk dalam kereta, letak atas seat. Pastu pikir pula Vet jauh sangat nak pegi. Terus je pergi klinik biasa..Klinik Rosman kat Bandar Tun Razak.Pergi jumpa kakak kat depan kaunter registration tu,mintak bandage ngan ubat kuning. Nasib la kakak tu baik, bagi je free...siap tolong balut kan lagi. I'm not sure, betul ke buat macam tu, kalau kucing luka.Tapi sebab tak sempat, rushing nak pergi kerja....buat apa yang termampu je la.Letak kucing tu depan 7 eleven sebelah klinik...pastu pesan kat kakak klinik tu, tengok2 kan.
Kakak tu baik, siap cakap...'nanti akak belikan ikan bagi dia makan'.

Balik kerja ni plan nak singgah , tengok...apa la nasib si kucing keding tu... perhaps nasib dia turned out better kat situ.


And...I should smile wider...

Last week, my office mate ada yang kena jangkitan H1N1. Panic attack mulanya semua orang....satu opis kecoh. Dah la duduk satu lab, sehari sebelum tu memang berborak la dengan dia.Dan dan la...malam tu rasa nak demam la, pening kepala la. Psycho betul kan? Terus je...my husband suruh check...takut la, sebab ada direct contact dengan mamat tu.

Pergi klinik , terus cerita kat doctor, the situation and terus kata nak buat H1n1 test. Ingat check macam biasa je. Tapi rupa-rupanya...sakit jugak la. Tak sukaa.Doctor tu guna dedicated Test kits for influenza A (H1N1) . Tak semua clinic ada test kit ni. Yang paling tak best bila libatkan korek2 idung ni. Haha. Test tu involves swiping our hidung with a long cotton-bud . Doctor tu akan jolok dalam2...sampai rasa nak menangis, nak terbersin, nak termuntah. Macam rasa hidung langgar kepala orang...ha...macam tu la lebih kurang rasa dia..
and the result boleh tau dalam masa 15 min. Keputusannya.........



YEYYY!!! Bebas H1N1...hehhehee...Alhamdulillah...


Senyum bertambah-tambah meleret, bila ada office mate belikan Fridge Magnet sebagai souvenir. Cantikk, kebaya lagi. Macam bagi hint, suruh stop makan kuih raya je...nanti baju kebaya tak muat. Hehe. TQ Aufa

Now...Smile wider please...ear to ear..

Last week, pergi tengok progress rumah kat Setia Alam. Tak boleh masuk nak snap2 gambar, sebab semua berkunci . Maybe end of this month dapat la kunci & CF. Current status - Ready for inspection from authority . Suka-suka. Boleh start shopping, berangan, pikir-pikir untuk renovation. Masa tengok rumah tu, the best part yang I suka selain design rumah tu itself, dia north-south oriented, so, rumah tu not exposed to the evening sun. Internal roads dia pun agak luas... 50 feet wide kot.Yang paling best, my husband macam dah approve budget yang I limitkan untuk buat kitchen cab. Malam2...mata terkelip2 la pandang plaster ceiling berangan nak buat itu ini walaupun takde duit sangat. Haha, takpe takpe...berangan bukan kena bayar pun kan.


Mula la bukak buku-buku yang beli 2-3 bulan lepas...


Siap bukak balik paper bag from Biggie Best...sebab..masa ada sale hari tu aada beli blue and white fabric nak buat tablecloth . Tablecloth kena cantik2...sebab kena pakai dining table yang lama je. Huhu.


Berangan la...tak sabar nak pakai my timeless look corelle square...di terbangkan khas from US ..:)

Maka...tersenyum-senyum la hari ni sambil maka biskut semprit mak Elyana penyanyi tu. Beli pun lepas raya kat office mate. Sedap tau, boleh makan banyak...sebab tak muak. Makan kuih semprit sambil nyanyi lagu Kalis Rindu...hahahha....berangan sungguh!!.

6 comments:

MamaTiaMia said...

Siannya cat..nangis lah tia and mia macam tu..maksu kalau nampak cat kena langgar tutup mata,kesian sangat nampak macam2.bertuah kucing tu sampai poi klinik rosman.wahh cantiklah material biggie best macam..mesti menawan rumah ni haa..dah angan2 macam2 tu..buat renovation nanti kena sabar2 macam dugaan melanda jugak,keluar2 lah jugak anak tekak,same goes to kitchen cabinet..kena sabar and jerit banyak.ohh duduk ofish baca novel and makan2 jer yo.teringat expereince uwan with twilight zone yang best lah..nak write down nanti buat kenangan.

4 Kay-E said...

Ikin, tak cukup sampai ke telinga le senyum ye.. hehee...
corelle tu cantik lah. Dah berangan utk rumah abru.. seronoknya :)

Enjoy ur day!

Ikin said...

maksu>memang kesian kan kalau tengok cat sakit. tak tahan. A'ah...material kat biggie best cantik2. kalau masa sale...ok la sikit beli kat situ. jom2...kalau nak pergi beli...

kak ita>tu la kak ita...sakit mulut asyik sonyum jo ha... :)

nerry nerry strawbery said...

ohh ikin sungguh berhati mulia.. sian kucing tu tkpe pahala besar tu siap pegi clinic...cantik la material biggie best tu... sweet corelle pun sweet mesti banyak lagi dalm kotak....

MamaTiaMia said...

tak sabar nak poi makan kopak ayam bermadu ahad ni ha..tia mia suka tu jangan taruk pepper tau..nanti kita pi sama2 biggie best okay..maksu publish gamabar wanita teranggun abad ni kat new entry..tapi heran kenapa ikin tak suka kat dia dulu yekk..hehhh..hehhh..adakah kerana sengihnya yang senget.

EyraRizal-Makeup Artist said...

hey babe! another makeup class is coming in in KL soon! 1st nov, if bwk kwn, dpt rm20 off utk setiap sorang yg dibawa! reg now! 016-2128740

http://www.eyrarizal.com