Monday, September 22, 2008

A walk down memory lane - Part 2

I had a blast in Bukit Merah Laketown Resort....

Dalam perjalanan tu we all decide to enjoy the journey. Berenti2 , makan2...tak payah rushing.Tapi, last2...terlampau la banyak berenti, terlampau la banyak makan...hahahahhaa.Walaupun vacation ni singkat n simple. Tapi memang enjoy sebab dengan family kan. Pergi mana2 pun enjoy and happy.


We all singgah sarapan di Tang Ling.. that famed Nasi Lemak Tang Ling.Memang teringin sangat nak makan sini. Dulu2 gerai dia bawah pokok je. Masa kecik abah selalu je bawak makan kalau ikut dia pergi office nak baca buku kat library Jalan Duta. Location dia kat Taman Tasik Perdana bersebelahan hospital Tang Ling dan tak berapa jauh dari Taman Rama Rama dan Bukit Aman. Sedap nasik lemak dia...susah nak describe.Sambal sotong kering and rendang daging dia superb. Sambal tak kedekut. Kalau mintak lebih sampai melimpah2. Kalau sapa tak cuba memang rugiii....Bila sampai orang beratur memang dah berderet panjang..
Kuey Tiaw dia pun sedap, boleh mintak kuey tiaw kerang, kuey tiaw udang or dua2 sekali.

Semua makan dah tak bercakap2 dah masa ni...sedap sangatt...hikhik.Din first time makan, mula2 buat tak tau je. Bila dah makan...licinnn

Bukit Gantang..

On the way tu, lepas singgah tapah, singgah RnR bukit gantang pulak,Suka kat sini , banyak buah

makan pulasan

rumah biru...

Abah...kalau dah jumpa duku langsat...hmmm


Polok ni makan durian...macam tak cukup tangan


Masa makan...mak ngan along...beli ubat pulak...muka cam percaya je tu...confirm beli


Bukit Merah trip pics.Having a good time...




Studio apartment ni hazril yang book kan since MK tu saudara dia. Ok la...dapat jugak tiga bilik. Kalau nak cantik takde la, tapi selesa la.Masa tu tak banyak choice coz permatang pauh punya election.


I'm ready...tak tunggu lama dah masa ni...terus je turun bawah lepas hujan berenti


This is the main jetty to Orang Utan island.


Ceh...masa ni boleh posing elok lagi...hahahaha...karang kang time kecut peruttt...tak dapat posing dah


Wet, wet, wet !


Ish...besar2 naik pelampung lagi kan...hahahahaha...berat ni...

Body Slides

I was hesitant at first to try it since I am truly afraid of heights and this damn thing is really high and I can't swim.Din paksa jugak naik. Abah pun provoke suruh naik. So, I naik berdua dengan dia. Kecoh la masa ni...ada orang penakut naik.



Here I come sliding down.



I was busy focussing on yelling my lungs out.We took yang half-half slide.One slide with a break - small pool of water in the middle . Masa first stop tu, terbalik...tension betul. Ingat dah terbalik kat bukit tepi tu dah...hahaha...panic la jugak. Pastu bila bukak mata ingat dah habis. La...ada satu slide lagi. Tension betulll. Nasib la yang kedua tu tak terbalik.

I was mumbling ...bising je nyesal naik.Screaming jangan cerita la.Hahhaa...tapi takut2 naik dua kali tau..

Hazril and Din punya turn.

Posing with the float...

Orang dok basah, jerit...ada orang tu sengih je posing tepi pool....maintain je lipstick dia tau..




Dah habis tu...singgah pergi urut pulak. Hahaha.Semua plak tu...basah2 duk kat kerusi tu. Nasib la tak kena kejutan elektrik



Masa ni nak pergi Orang Utan Island...



Suka the signboard showing the way to where the places are located.




the orang utan babies...they wear diapers!!!!




Siap ada surat beranak lagi...


Yang paling kelakar ...dalam ramai2 orang kat boat tu, tengah2 panas...kitorang satu family boleh tertinggal boat. Hahaha...betul2 macam stranded kat pulau...Dah la panas, lapar. So, yang temper sikit cam abah ngan I memang bising la.Siap suh hazril call paksu dia kata kitorang tertinggal boat. Kih kih. Along, mak and din enjoy jek. Hahhahaa. Along siap beli ice cream lagi tuk kitorang.Bising macam la stranded satu hari. Padahal setengah jam jek...Tapi ramai2 tu...kitorang semua leh tak perasan boat datang. Hahhaha..syok sanagt kot tengok orang utan...






Kat kampung...along dok heboh bercerita...seronok sangat...

Tu la kan, kalau bercuti ngan family ni , tak kisah lapergi mana pun, mesti seronok. Yang penting, time together tu.. Next time nak plan bercuti kat perth dengan maksu & co. Yana balik nanti, plan nak bercuti with pahang's family&co pulak. Syok2....
Kumpul duit...kumpul duit


Thursday, September 18, 2008

A walk down memory lane - Part 1

Going Home

Last month, my family including myself, Din, Along , Hazril, Mak dan Abah bercuti di Laketown Bukit Merah Resort. Sebenarnya plan bercuti ni dah lama, tapi asyik tak jadi. So, bila Along dapat pergi mekah, we all decide to bercuti area Alor Pongsu. Sambil bercuti, sambil jumpa saudara mara dekat sana untuk jemput kenduri. Especially makcik and pakcik yang jadi pengganti arwah atok dan wan di rumah kampung. Yang membesarkan along lepas tok dan wan meninggal.Tak lupa maklang and paklang yang menjadi pengubat rindu untuk arwah atok dan wan. Dan yang paling penting, I , Din, Mak and Abah tak berkesempatan lagi tengok rumah kampung dekat Alor Pongsu dirobohkan untuk dijadikan taman perumahan. So, ni masa terbaik untuk bercuti kat area sana....

Memang mencatatkan seribu kenangan pahit dan manis bila menuju ke rumah sementara pakcik and makcik. Teringat macam2 kenangan, masa kecik, balik ikut jalan lama, beli buah limau bali, makan mee udang sedap kat ipoh, lepas tu pujuk abah beli kaset 4u2c ngan Exist , letak tuala kat tingkap kereta lancer abah sebab panas.Sepanjang perjalanan, the streets, the buildings and landmarks.... betul2 rasa touching.As I walked by each building or landmark of memories , I thought about the people in my life that each place reminded me of.

Tapi, kenangan kat kampung lebih melekat dalam hati emak dan along. Walaupun diorang tak tunjuk kesedihan rumah kampung kena roboh, dalam hati I tahu betapa banyak kenangan yang tersimpul rapi. Tapi, macam kata dan nasihat mak kat Along, yang paling penting, orang dan segala kenangan yang ada dalam rumah tu kita bawak. Walaupun rumah wan dan tok takde, tapi pengisian dan kasih sayang tetap kekal sampia bila2. Pengorbanan pakcik dan makcik tak dapat kita balas, dan sekarang masa yang terbaik untuk diorang bina kehidupan dan keluarga diorang. Kita tetap boleh berkumpul macam biasa kat rumah baru pakcik dan makcik nanti.



The narrow lane that led to our kampung... where mak was born and raised here. Along pun dibesarkan kat sini. Teringat je, Along jatuh parit, hehehe, balik sekolah naik basikal. Jalan kaki pergi kedai soto, pergi ngaji rumah ngah.

Betul2 teringat arwah my grandfather, with his inspiring vision and my grandmother, who gets my vote as the sweetest and toughest person ...and of those who remain, inheritors of strong family ties that have weathered the passage of time . InsyaAllah...


Kampung sebelum dirobohkan. Akan jadi kenangan pada mak dan abah. Terutamnya mak...tempat dilahirkan, tempat memulakan hidup baru bersama abah dan tempat bermain I dengan Along. Wedding of the year tau masa ni...

Pasangan pengantin . Pengapit abah tu paktih rembau....

Our future rooted in our past.I can remember playing cards-donkey, snap, happy family with my Along, bila balik kampung cuti sekolah since Along arwah atok dan wan yang jaga. Naik atas, pakai bunga pengantin mak yang ada dalam almari, ambik mentol lampu lama, nyanyi dua orang. Hehee...dulu Along suka betul Fauziah Latif and Tommy Page.Selalu je along cubit sebab suka betul main taik ayam. Bila arwah tok dan wan dah takde, pakcik and makcik yang menjadi ganti tempat kami mengharapkan untuk berkumpul kat kampung. Tanpa merungut and rasa penat diorang tak jemu2 melayan kami , masakkan makanan kegemaran kami semua. Rindu rasanya saat berkumpul beramai2....

Before...

Now...Gone but not forgotten....a place that you hated to leave at all.

Love you don't have to earn. Love you never have to fear losing. Love that isn't based on what you do or measured by what others are willing to do for you. We will get back when we give it dengan ikhlas.I believe that, our past reflecting siapa kita and all you can ever become.Everyone was not meant to travel the same road. Allah yang tentukan, tapi kita yang kena berusaha mengubahnya, how you respond and what you learn from it.

Wednesday, September 10, 2008

New Job Celebration @ Buchs, Switzerland

How can treat Din to something good? Last three weeks, I am taking my husband to Swiss for his new job celebration. Memang dah janji dengan Din, kalau dia dapat job ni, I belanja dia makan, and he can choose mana tempat dia nak makan.So, dia pilih Switzerland to eat Rosti, Swiss potato cake with onion.
Most beautiful location
Playing with the snow. Snowwhite? hik hik

Apa??? Makan kat Swiss? Banyak la sangat duit kan...hehhee...breakfast kat Venice, lunch kat Paris, dinner kat Swiss.Hihi...tapi, manala tau, berkat usaha dan doa, Allah limpahkan rezeki yang banyak, sampai boleh buat macam tu. Takde yang mustahil kan? Amin..

So, takde duit nak dinner kat Swiss, I bawak pergi makan Marche movenpick @the curve. At least, teringat la jugak Din kat office HQ dia kat Buchs, Switzerland. Ye la, lepas ni dah tukar tempat baru, tak tau la boleh sampai lagi tak kat situ.


March√© means “market” in French .Buat betul2 macam a huge marketplace in a European village .Penuh dengan the fresh food which is prepared daily and in front of your eyes. Do you know that you can actually buy raw ingredients and others to take home with you if you wish. Jom, let’s have a look at the food station. Sempat la jugak snap sana sini walaupun kat dalam ni tak boleh ambik gambar.

The ambience is so colourful and merry! Suka dengan dia punya fresh concept, colourful tiles, flagstone, baskets, pastu kejap2 ada orang jerit roti panas, sayur segar.There are 8 different theme seating kat sini The Boulevard, Locanda, Swiss Auberge, Poterie, Mediterranean Garden, Pergola, Brasserie, Bar and Lounge area.Kitorang makan kat Boulevard sebab boleh tgk orang lalu lalang kat The Street tu.

Salad Station. Fresh2 betul...

Roti dia semua fresh baked continuously ,pasta pulak is prepared right in front of your eyes...
Macam2 ada, meats, fish, pastries, fruits....tapi kitorang masa ni tak lapar sanagt...so macam malas nak pilih pasta or rosti dia walaupun sedapp

Desserts....strawberry tu look so tempting betullll...



I want double fresh orange....

This cream caramel pudding tasty sangat...sedappp.....sukeee...

II love the grilled salmon..... delicious...mashed potatoes diapun creamy and sedap...mushroom sauce dia pun sedap...semua sedap la

Din makan grilled chicken makan dengan tomato based gravy dia. Sedap jugak...


Each guest has a passport that is stamped with the items selected ...cam nak naik flight je kan

The food is delicious, nice environment... and of coz... it will bring the bill to be costly....dua orang makan, kena around RM80++. Tapi bukan selalu pun

Lepas ni nak makan Swiss Rösti dengan
stir fry mushrooms pulak..... delicous...