Thursday, June 17, 2010

Thank You...

Akhirnya saya ada..sebuah rumah kecil.

What more could you want than a home filled with love?
Syukur Alhamdulillah..

..ada dapur yang sangat di sukai....selalu mimpi-mimpi..







..Ada breakfast area ...kalau siapa rajin boleh tolong potong-potong bawang bila tengah masak.. :)


Pagi-pagi takde alasan lagi tak nak buat breakfast...walaupun terpotong jari ...isk.

...ada oven yang buat senyum nampak gigi..nak nak lagi bila pagi-pagi bau roti harum semerbak satu rumah..


buku-buku kesayangan & pinggan-pinggan yang dulu asyik terbelek sana terbelek sini...dah ada ruang sendiri.



ada wet kitchen untuk tumbuk cili padi bual sambal gesek ...senang hati bila nak buat sambal tumis petai..

hadiah daripada family...buat hati riang gembira..will always have a special place in my kitchen.



say 'I Love U ' with food...



...ada ruang kecil , tempat untuk istirehat, tempat untuk berkumpul, tempat untuk tengok rancangan masak-masak, dan sekarang tempat fav untuk jerit GOALLL...:)


Hmm..cuma belum ada coffee table ...takpe...hujung bulan ni mungkin terisi.. :).


sebab itu kena ada armchair sempena 'world cup'...alasan sesuai lepas suka hati je beli masa jalan sorang-sorang kat Ikea...

Ada handmade rug kesayangan ... susah nak cari yang berkenan. Nasib yang ini meneteri kewangan kata ok..:).

Ada sofa hijau katak pisang...dengan throw cushion pilihan hati + throw biru sedap guna bila hari hujan , minum hot chocolate sambil tengok cerita hindustan.

Seronok bila mak abah datang, takde rasa janggal atau rasa tak selesa...baring-baring, borak-borak sampai terlelap.



masa beli charcoal art ni kat Melaka, ramai yang cebik kata nak letak mana..bila dah frame kan...ramai jugak yang tanya-tanya...cantik la, beli kat mana?

 
..ada walk-in wardrobe ..walaupun takde baju prada dan kasut gucci kat dalam tu.




area untuk telek-telek muka with my fav 'bathroom medicine cabinet'.

tempat letak kepala yang di atur se simple yang boleh.....
macam-macam idea nak buat...tapi pelan-pelan la ye...duit bukan ada.. ;)

dulu ..

nak merasa pakai roman blind...sekarang dah dapat..

Nak langsir yang sweet2 ...tapi tak nak nampak 'english' sangat... dah dapat jugak..


Suka sangat dengan venice window...sekarang...ha sampai tak larat nak siram bunga petunia ni pagi-pagi..


..ada bilik tetamu yang kecil tapi selesa..

hias dengan langsir yang guna kat rumah dulu, banyak kenangan...sebab harga dia, buat kitorang tercekik.


lengkap dengan bilik air, yang takde la macam kat hotel...tapi kalau masuk, jerawat tumbuh pun, hati tak marah. :)


To my dearest husband... TQ and TQ.
...macam-macam mintak, tapi tetap layan penuh sabar , walaupun ketap bibir ye.



nak ada small garden yang boleh santai-santai...

yang boleh layan 'facebook ' petang-petang...sambil tengok si suami menyiram bunga... :)



nak pokok itu, pokok ini...ku tanamkan aje

bila panas, ku pasangkan kipas...



tapi, dalam hati... doa agar segalanya berkekalan hingga akhir hayat. Bukan hanya dia awal 4 tahun perkahwinan. Amin..




Untuk semua...


Just knock the door, the door will open with lots of love..
Thank you Allah.


19 comments:

Anonymous said...

WOWWWW!!!speechless...
good writing, verryyyy beautiful house, sweet...

MamaTiaMia said...

ohhhh telah lama sembunyi akhirnya keluar,very sweet and cosy, we feel at home when we come,somehow we feel this kitchen is slightly like our kitchen,this grille is very much like our grille and this curtain at the master bedroom is definitley 100% like our curtain:) ha,ha,ha but that is why we are family we have same taste..of course it is a very good taste:)Grow more flowers kak ikin,we will come and pick for you.Finally we love your house and we love the people living in it:)

Ikin said...

Anonymous > oh...tq tq. :)

Maksu> yeayyy...finally. Tq. nanti datang la selalu selalu lagi ok. Mesti ada similarity punya :). Minat mengemas, decorate, masak...semuanya daripada siapa? hehe. Dulu, maksu letak kulit kerang dalam bekas, taruk kata atas meja makan desa pandan pun ikin rasa...bila besar nak buat macam tu la. Hasilnya...hehhee...nak dapur sama (contractor pun samo), grille sama..tapi langsir...den pasang dulu. haha. Yang lain2 tak dapat la nak sama..sebab budget kita tak sama. Hehe. Budget den ciput.Nak grow flowers...tunggu duit grow dulu. ;).

ins hassan said...

wah cantiknya ikin...tp bila ya intan nak dpt umah ikin & kak zu ni...insyallah satu hari pasti dapat juga...:)

annhuzi said...

tak lah kecik..rumah i lagik kecik :)

very nice and cosy indeed and u sure do hv a good source of inspiration :)

and the kitchen so very the cantikkk apalagi bila ditambah dgn aroma2 masakan, sure hubby senyum je..

i like ur garden n flowers too :)

i pun nak tiru lah bila dah ada rezeki dapat rumah laman, boleh kan?

Ikin said...

intan>TQ. InsyaAllah...ada rezeki. :).Dengan rumah sekarang pun boleh hias2.

Kak Ann > selalu tgk nama kat blog maksu je ;).TQ ye. Ye, boleh boleh. Sharing is caring. Nanti Ikin pun boleh dapat idea from kak ann jugak . :)

nerry nerry strawbery said...

ikinnnn rumah mmg soo sweetie mutieee dah lama dah tunggu nak tengok... skit2 cam showroom ikea ha ha.. so happy for both of u

4 Kay-E said...

Ikin!!!
K Ita speechless.. heheee... A good writing with very nice pictures...
Double thumbs up!!!

Sangat cantik & cosy..

White is the best.

Ikin said...

kak nerry> tq. :). sweet macam tuan dia tak? hehe. nanti datang la jalan2 ok. harus la macam showroom ikea, semua benda nak ngangkut dari sana..:).

Kak Ita> TQ.semangat sikit update...sebab dah bersawang blog, berkurun tak update. Kak Ita dah balik sini kan, nanti ada rezeki boleh jumpa.Boleh jalan datang rumah ye. A'ah...white best...nampak luas pun ye.

PINATBATE said...

salam kenal..
Tahniah! cantik rumah Ikin..semuga bertambah rezeki dan bahagia selalu.

Anonymous said...

hi,like ur ideas in decorating house..simple yet so cozy..congrats!Just wondering where did u buy the picnic table set, am looking one for our house but dunno where to buy it:)hope u can share it, thanx

Ikin said...

Hi Anonymous.
Thank you for your compliment....really appreciate it.
For the charming picnic set... :)...Ikea does sell some (very limited) 'nice looking inexpensive' patio furniture during the summer ...bought it last two month. Not sure now ada lagi ke tak...

ken said...

nice home deco =)

Anonymous said...

Salam Ikin

Salam kenal dari saya. Tumpang seronok tgk deco yg sgt sederhana tapi cantikk sgt..

Kalau tak keberatan boleh tak u share bajet utk dapur spt itu? Hmm saya perlukan kitchen kabinet yg sederhana tapi praktikal tp bajet tak cukup lagi..

Itupun kalau tak keberatan lar..ehe

Thanks ^__*

-peminat baru blog nie-

Ikin said...

Anonnymous: boleh aje nak share. tapi malu la kat sini. awak tinggalkan email nanti saya email. email saya : norashikin_NY@yahoo.com

Anonymous said...

Sorry lambat reply, keputusan bekalan internet..insyaAllah saya akan emel Ikin nnt..maceh :)

Huai Bin said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ri@nna said...

hi..salam perkenalan...
i like ur house..ade style lah...
nk amik inspirasi dr ur house boleh kan..

Yusai said...

rumah you sgt chantekkk....google pasal home decor terus jumpa u punya blog..so inspiring!! good job ikin..