Friday, August 5, 2011

Coffee & Croissant : Rue Delambre, Montparnasse.

We stayed in Paris left bank - Montparnasse area. Loved it. We were about two blocks macam tu from the metro (train system in Paris. Will story mory about it later) Kenapa Montparnasse? I lurveeeeeee Art and History :). Before pergi, bila baca travel log / book...they said that Montparnasse has its own colorful history...related  to many of the famous artists, writers and thinkers... :). Besttt je baca masa tu.Bila jalan-jalan kat Montparnasse... you'll be walking in the footsteps of many famous Paris figures such as Picasso & Henry Miller.. who used to meet for coffee. Weeeeeee...sukaaaa. Ha...satu lagi kat area montparnasse ni banyak brasseries yang best2. We love love coffee...so..it was a perfect choice.

Our hotel : Delambre Hotel, Rue Delambre.Staff were helpful and very friendly &&&& boleh cakap omputih very well :).Sampai2 je...we were welcomed with open arms and a sincere hello which was really comforting. 'Owwwh....Welcome Mrs Yahaya..bla bla'. Tak payah susah2 nak introduce :)...as if they were expecting us. Walaupun panggil nama ayah kita je kan . HihiBilik kecik, tak besar...tapi yang penting very clean and adequate space. You could fit two people very well in the room. Dua luggage besar pun still muat.Fresh towels everyday and room cleaned. With the affordable price...tak perlu share bilik air. Internet pun laju :).The neighborhood is nice and quiet.Grocery stores & pharmacy sangat dekat. Tiap2 hari rabu...kat bawah hotel tu ada market jual buah2. Best!!

Our lovely hotel



Kecik...tapi cantik, bersih, cute...semua lengkap la.


Breakfast In A Parisian Street Cafe: Dah letak luggage, still tak boleh check in. Jalan-jalan area hotel dulu. Perut pun lapar tak breakfast lagi. Kat Montparnasse ni merata-rata small cafe macam ni. Part of the routine, culture & lifestyle.



Kat Paris, cafe dia...memang semua kerusi susun macam ni. Diorang suka sambil minum / makan tengok orang lalu lalang. .... feel and smell the real Parisian essence :). For me...orang Paris ni seronok untuk ditelek dan di tengok :)


Ngeri tengok orang sana parking.Rapat-rapat. Kereta canggih2. Ish...tak lepas la ni kalau parking sendiri.


Excited masa nampak Kelisa kat Paris....:):)


.. have a Parisian breakfast of fresh croissants, pain au chocolat (chocolate-filled croissant) atau pain au beurre (baguette and butter) with a cafe au lait :) :).
Orang lain...tak tau la kan. Me? This feeling lagi best drpd duduk kat bawah Eiffel Tower. Hihi.


Teringin nak duduk luar...tapi tak tahan sejukk.





Sejuk :)

Bunga tengah cantik kembang mekar...
Beautiful blue : Kedai Crepe pun banyak kat sini. My fav : Nutella crepe. Panas2...meleleh keluar nutella tu. Nyum nyum.


Orang kat sana memang suka duduk minum coffe kat balcony. tengok kat atas tu. sejuk2 tahan dia duduk kat luar tu.

Lovely old building...nyum nyum


Kat belakang yang tinggi tu, Tour Montparnasse...or orang sana panggil the ugly building, sebab design dia macam out of place daripada Paris yang cantik tu. 2 tahun lepas building ni siap...banunan tinggi2 tak boleh bina dah kat city centre.Ada orang cerita half-jokingly..the view from the top is the most beautiful in Paris, because it is the only place from which one cannot see the tower :). Tapi seriously...untuk siap2 yang nak tengok seluruh Paris...tapi takde duit nak naik Eiffel Tower...naik Tour Montparnasse ni pun boleh tengok seluruh Paris...jauh lagi murah.

Lepas check in...balik tidur dulu.Rehat.
To be continued...

5 comments:

Anonymous said...

akhirnya.. setelah di refresh almost everyday.. ada post baru :)
bestnya ada update. jgnla stop blogging.. sonok dengar citer ikin. keep on blogging & psoting pic yer..

-aura-

Ikin said...

Aura...sedapnya nama :)
tq tq tq. awhhhh...terharu.
hmm...saya sendiri rindu berblogging. :). Tapi tu la, kadang2 masa memang takde. Tapi...lepas ni...cuba jugak walaupun pendek je. Hihi.

Anonymous said...

rindunye celoteh ikin.. :)
Selamat menjalani ibadah puasa.

- anne -

Ikin said...

Selamat berpuasa anne. :)

Aida78 said...

syokkknya best la dapat jejalan kan oversea ni...