Wednesday, November 2, 2011

Montmartre : Renault, Vincent Van Gogh...semuanya cantik...semuanya seni

Strollingggg....home of painters, writers........Begin my Walking Tour of Montmartre from just across the street from the most famous cabaret in the world - the Moulin Rouge.

Untuk sampai ke puncak white Sacre Coeur Basilica, we walk walk and walk follow the cobblestone streets to the highest point in Paris...almost 4 hrs.(My friend yang study kat Paris more than 4 yrs...kata, "Gila la kin.I duduk lama kat sana pun tak pernah berjalan naik atas". Oooo..ok..I ingat normal...sebab semuanya cantik2...kalau I naik tram rugi la, tak dapat snap gambar, sentuh, bau...:)). Hihi.Itu baru kegilaan yang sikit . Lepas ni banyak drama air mata akan menyusul.

Kenapa bersusah payah naik ke atas ?. Sebab dari atas tu...kita dapat tengok keindahan keseluruhan Paris...breathtaking views in all directions.Tak perlu bayar untuk naik Eiffel Tower for that >Ayat sedap hati untuk orang gayat :(.Ada tram nak sampai atas, tapi rasa rugi sebab semuanya cantik-cantik. Sampai sekarang teringat-ingat.Kiri, kanan, depan belakang semuanya saya sukaaaa.I love this experience more than I saw Eiffel Tower for the first time. Hihi. Pelik kan? Tapi betul & jujur.

Sepanjang jalan...you'll see where famous painters lived and worked in this beautifulllll hilltop , lengkapdengan windmills, cabarets...rasa macam zaman dolu2. I miss the narrow streets and the village atmosphere. Everytime terserempak dengan orang2 tua yangbaru balik kedai beli buah-buah ...mesti dapat satu senyuman yang paling manis dan jujur.Macam terngiang2...'Oooo..buat la macam rumah sendiri ye nak...:) :)'

Bila travel, tak semestinya benda-benda yang indah atau mahal aje kita nikmati...cerita setiap langkah, pengalamam setiap tempat...itu la yang paling mahal.

Rasa syukur...walaupun hotel kecik aje, tapi tilam masih empuk dan tebal untuk kita golek2 hilang rasa penat. Rasa syukur...walaupun kat negara sendiri, rumah kecik ...tanah takde, tapi masih ada tempat berteduh.



Montmartre Cemetery.... walaupun kawasan dia bersih, terjaga rapi...tapi my hb dah bising dah 'lepas ni kita takde pergi kubur lagi kan?' :). Kalau Montparnasse Cemetery ...sangat cantik...ada banyak bunga...pokok...garden.There are benches for people to sit and chat or have lunch ...plus...It's in the middle of the city :) :)
Yang ni...older,very gloomy, muram...plut its below street level...hmmmmmm...

Opssss...ni bukan dr pelukis ternama :). But still art la kan...hihi

Let's get out from the cemetery....
Graffitti on the bridge above the Montmartre cemetery.

Since...me...myself...yang bertanggungjawab bagi idea nak jalan naik ke atas...so, kononnya I will show the direction.Tapi...end up..selalunya will give upbuat muka sentap, and my hb will take over...dengan sabarnya.
Good team kan... :). Sorang sentap...sorang sabar.


Owwwhhhh...Aaaaaaa....wowwwwwwww.
Kedai fabric ni tak bukak lagi masa ni. Kalau tidak...kotak shipping mungkin tak cukup sekotak je :).

...down narrow little cobblestone streets,  tiny shops , small cafe....
We really don't have time to think that our kaki are starting to hurt...hmmmmm...or masing2 buat tak tau je :) . Wait!!more hills, more cobblestones street..oh kaki...be nice ok.

The history begin...

Rue Lepic. Stop...and baca history : Louis Renault built his first car in 1898, calling his car the Voiturette. On December 24, 1898, he won a bet with his friends that his invention was capable of driving up the slope of Rue Lepic. As well as winning the bet, Renault received 12 definite orders for the vehicle.

Setiap gambar ada lagu.. :). Takpe kan Yuna...I pinjam word u. I pun pakai canon...and I love my canon **wink wink**

Bising la masa ni. "Yang...Here...here...finally we're hereeeee".
House where Vincent Van Gogh had lived with his brother Theo for a time.
Loved the bright blue door...cantikk kan.I loveeee lukisan drpd watercolour. Jujur and tak berlebih2.
So...I'm a huge fan of Vincent Van Gogh.


...bukan lagi mimpi....

ok...cari jalan lagi. What's next...
opsss...my hb snap gambar isterinya...or budak perempuan kaki kecik kat belakang tu...hmmmmm

Hissshhhh...kalau kat sini...takde heboh pun kalau nampak vespa.
Bergambar after main...'tepuk dahi' and said 'vespa ...kunci kunci'.
Familiar?



My cafe nanti...I want the blackboard menu...
hmmmm...berangan lagi..

Before ni...bising jumpa kelisa. Ni pun kecoh...jumpa swift. Siap cakap...cepat2 ambik gambar kereta Yana...hihi.Ntah hapa2.



small charming restaurant ...chezz pommette
roasted asparagus with ricotta cheese...drooling....

colours, art...

Food and Love


my Love :)


Laugh & Happiness


One of the few remaining windmills on Montmartre....



Rumah kecik...tapi cantik...homey

Pass through the 'Man in the wall' scuplture. .Tribute to well-known Parisian writer Marcel Ayme...

Priceless...


Bila dah jumpa Boulangerie ...the bakery shop...maknanya dah nak sampaiii...yeayyy.
Posing pun ala2 dah tersandar....penat, pening...semua ada.
...bersambung lagi :).

5 comments:

Anonymous said...

Wowwwwwww.Writing cantik,tuan blog cantik,gambar cantik....semuanya cantik

Nadiah said...

Lol...I love your last pic and note tu.Sweet and funny.

Ikin said...

Hi Nadiah. TQ :). Hihi, memang really penat masa tu.

Ikin said...

Hi Anon, thankss :) :) **malu**

Dils said...

Hi. Been reading your blog. And your pics are exquisite.

Tunggu lagi la nampak gaya for next post the Paris view pics :)