Thursday, October 9, 2008

Ketupat daun palas, kelapa muda, ayam kampung den lopeh...

Kalau dilipek sebosar kuku
Kalau dibontang sebosar alam
Kok hilang dicaghi
Kok hanyut dipinteh
Kok tonggolam disolam

Datang biarlah nampak muko
Poie biarlah nampak belakang
Jauh diimbau dokek digamit
Seuntai salam sejambak kato
Dogup bicagho menghisik ghaso


Haha, tak faham ke? Anyway, pantun kat atas, maksu I bacakan masa raya kat kuala pilah, dia received sms, daripada siapa ntah. Sesuai bonar la kan.Oghang pilah dapek sms nogori. Alang sibuk la nak jugak sms ni. :)Tak lama lepas tu, i pulak dapat....just nak share je with all the readers.:)Den suko...den suko...classic je kan.


Mood raya this year is a bit different. The mood is a little more subdued. Macam lambat sikit la dia punya momentum. Tak meriah sangat.Perhaps people dont feel like over spending when times are unpredictable. Or, baik simpan duit nak isi minyak balik kampung kan? In my area where sounds of fireworks were especially loud and frequent, it has become almost takde langsung.


Tapi, bila kat kampung, suasana berubah terus.Memang meriah especially bila time persiapan dua tiga hari nak raya.Busy preparing food, cakes, and various delicacies to be served on the day of Hari raya.Popping sounds of fireworks sana sini. It's definitely the main reason why I simply love 'Kampung' celebration.Tak perlu budget yang besar, tapi bila berkumpulnya ahli keluarga dah cukup meriah dan membahagiakan.


Abang Sham & Acoi berhempas pulas nak kait buah kelapa muda. Sedapnya dapat berbuka dengan air kelapa.Dah la hari tu penat sangat teman abah, adik ngan acoi shopping baju raya. Especially pilihkan baju for miss'ntah' la. Hehhe.Adik tu, susah la sangat nak tau baju mana dia suka.'Ok tak dik?' Dia angkat bahu...'ntah'. Dah la ada orang angin satu badan sebab sesat kan...siapa ek?Nasib la sejuk balik bila minum air kelapa kan...ish..ish



Isi kelapa pun mesti la nak...Masa berbuka tu, ada yang tak cukup gelas kecik nak gelas besar, berebut2. Tapi tu la kemeriahan yang teringat2 sampai sekarang.



Frust la, projek pelita tak jadi tahun ni. Pelita banyak, macam2 jenis. Tapi nyala kejap je, pastu padam. Sumbu dia macam tak elok...or campuran minyak gas ngan diesel tu tak menjadi kot.Project Mr Din fail la.Bising budak2 ni takde pelita. Tapi semangat nak main bunga api berkobar2. Lilin pun lilin la.



Kita ada bunga api.... Ada yang berani sangat, ada yang takut2...Cuba tgk spiderman tu...ha , dia la paling berani sekali si mukhriz ni.Najwa dok repeat kata ' Batar tolang-tolang la..Jangan rebut-rebut'.



Budak2 la paling seronok bila tiba je hari raya. Ye la, hari raya la masa diorang jadi kaya kan. Haha, berlumba2 kumpul duit raya,main bunga api, main sana sini,kacau sana sini & jumpa sepupu-sepupu yang dah lama tak jumpa.


Raya kali ni, ada dua ekor ayam kampung kene sembelih buat rendang. Hehe. Ayam kampung ni la yang duk kacau Fakhrul masa balik Pahang hari tu. Sampai tak boleh tidur takut ye...hihi. Takpe, kitorang dah makan habis licin dah ayam tu. Tapi masa nak cekau ayam subuh2 tu..macam serang hendap. Kena tutup lampu semua, takut ayam lari. Sorang kepong, sorang cekau, sorang pegang lampu suluh. Yang pegang lampu suluh tu Din dah cop awal2 dah.


Ni buat ketupat daun palas ke , bergossip?Ramai tentera2 kecik yang nak tolong, niat tu baik, tapi mak ndak rasa korang tolong makan je la ye...


Masa tengah sibuk buat persiapan tu, air tiba2 takde pulak. Kak Nor buka mulut kata, kita mandi kat lubuk yu je la petang ni. Semua setuju la...apa lagi.Bermotivasi betul menyiapkan juadah buka puasa dengan pantasnya...sebab takut tak sempat pergi mandi lubuk Yu.





Malam tu, ada yang buat kek coklat, buat laksa johor, sediakan bahan untuk lontong, buat kuah kacang , panaskan rendang, angkat ketupat, angkat nasi himpit. Yang paling best Kak Ti la, semua dia tolong sebab nak resepi. Ingat tah idok le sebab tak salin.



Macam ada kat klcc rasanya kan....meriah.Tak ada kat klcc pun bunga api klcc jadi la. Photographer pun tak pro, so dalam banyak2 tu, sempat snap satu je...

Tak sabarnya nak menyambut syawal... :)


****more pix & video @ my multiply

9 comments:

Zubye said...

Salam Ikin
wahhh sonoknya dia beraya kat 2 kampung yee... family ramai tu yang best tu .. plak tu dapat rasa suasana kampung.. cam akak ni dok gombak je kg pun dah tak seropa kg sgt dah..
best lah mandi sg tu.. dah lama tak merasa.. tak masuk air dalam tinger ke tu???ehhehehe..
ok Ikin Selamat Hari Raya ye.. bila maksu nak update gambar ni? ikin update dululah kat sini eh.. tak sabar nak tgk :D

Ita said...

Ikin, bestnye - mmg suasana beraya di kg... mcm2 ada..

*Pssttt. K-Ita baru listing oblong TieRack scarf, tgk le.. :)

nerry said...

ikin, bila nak update ni... samo cam maksu... tak update2 story..

yatie said...

syiokk la... balik kg. mandi sungai lagi tu... seronok ahli keluarga ramai boleh gotong royong buat semua benda. Makan... kalau ramai2 memang berselera nak lak part rebut2 tu..he..he..
Sampan bila bley order ? he..he..

Eh! mak su bertapa ke ? Sonyap jo...

Anonymous said...

apo ketupek daun paleh yo tak habeh2 ni..dah la..balik la dari pahang tu haa..tunjuk gambo lain lak..ponek ni..hee..hee..heee..mentang2 ler fp kita baru update skett..boleh ngutuk yang tak update..

mama@tia n mia

Ita said...

ikin,
tierack dah sampai ke?

yatie said...

la... penyakit mak su ler ni..
ikin lak bertapa kat mana ? he..he..

yatie said...

Selamat menyambut ulangtahun yang ke ..............
Semoga dilimpahkan rezeki, diberkati Allah dan diberikan kebahagiaan berpanjangan dengan Abg. Din. Lagi satu...akak doakan moga2 Ikin dan Din cepat dapat baby... he..he..

Ita said...

ikin,
hepi bday!
mana gambar bday? hehe.