Friday, August 14, 2009

Good Old Days

**picture courtesy of http://www.drjeffcornwall.com

Last week ada borak2 dengan my office mate zaman2 sekolah punya perangai. Haha. It kind of sparked old memories...sekolah rendah and sekolah menengah..
Entry kali ni just nak share kenangan masa sekolah2 dulu. Maybe this memories lebih kepada 80's born baby kot.
Ni apa yang teringat...kalau kawan2 ingat...boleh la tambah

Primary school..

+During primary school days, the teacher will punish student using a long yellow ruler to hit your palm or kat jari kalau tak potong kuku
+Main paper dolls...yang boleh tukar2 baju tu.
+Beli 'ice cream malaysia' perisa milo ke, asam boi ke...kat rumah orang...harga 10 sen je
+Grew up brushing your teeth with a mug in primary school after recess time.
+Makan sengkuang yang ada sos merah kat atas dia, makan asam boi letak dalam limau kasturi...beli atas bas cik yam
+Main getah-zero point, main tutup botol, batu seremban...
+Main tiang2..main one two jus...kat tangga sekolah....main baling selipar
+Koyak buku kat tengah2...main sos ke...main pangkah2 tu...apa ntah nama dia
+Letak gam kat tangan...tunggu sampai kering...pastu kopek...konon2 terkopek kulit macam dalam cerita V.
+Gesek pemadam atas meja...sampai panas...orang lalu...letak kat tangan dia...
+Grew up watching moero attack, oshin...kalau sekolah agama waktu petang...mesti skip sembahyang asar jemaah...lari balik rumah.
+Baca mag gila2, bambino, bujal, majalah dewan
+Baca buku enid blyton, alfred hitchcock,nancy drew, buku sekolah asrama cempaka ke apa ntah..
+Hankyu Jaya, Yaohan departmental stores used to be a favourite hangout for
families during weekends.
+Beli kat kedai Mini Noor Chickerdis, Mamee , Kum Kum, O-Ya, Ding Dang chocolate balls with toys in the box, colourful bubble gum, KIKI Bubble Gum, pink bottle of bubbles with a small
tubes with yellow sticks to blow bubbles that you can pop.
+Main ‘Ti Kam’.
+Main belon...yang daripada tiub boleh beli kat babu jual roti. Taruk gam dari tiub tu kat straw kecik, kulum2 kat mulut pastu tiup...
+Ada skim beli susu sekolah...berapa sen ntah...selalu dapat yang basi.
+Beli buku autograph, suruh kawan2 or cikgu2 tulis kat dalam. Cikgu2 maktab la jadi rebutan...hahaha



Secondary school...

+Famous pakai kasut Pallas Jazz...dah tak main dah pakai kasut sparx..ke...apa ke
+Kalau siapa pakai tudung mesti...letak plastik dalam tudung...bagi keras..hahaha. Bila makan bihun sup kat kantin sekolah...plastik tu turun...siap ada wap panas lagik kat plastik tu.
+Beg famous.. beg garfield macam beg balik kampung tuh.. (Si suhai jek yang pakai beg elle kecik..masa ni. Boleh muat buku tulis je. Hahhaa)
+Masa ni zaman naik bas mini 52 or bas tong fong 123.
+Balik sekolah..mesti looking forward nak beli air oren yang banyak pewarna kat gate depan. Sedap air ni..50 sen kot masa tu.
+Beli majalah galaxie..sebab nak tengok lirik lagu.
+Masa zaman2 ni...4u2c ,exist, kru, backstreeboys tengah famous...kalau bawak file...mesti letak gamabr diorang kat file tu...pastu balut dengan plastik.
+Pakai kain sekolah selabuh2 yang boleh.
+Mana kenal hphone, email masa tuh...takde nak google2 cam budak sekarang buat keje sekolah.
+Ada satu masa tu, femes..pakai baju masuk dalam kat depan je...kat belakang keluar..
+Main bendul2...main fitting2 baju...hahha (Ni eksklusif utuk member2 ..)
+Dengar lagu pakai kaset
+Tempat lepak femes kat sg wang, metrojaya jalan silang. Kalau pergi sg wang...jalan kaki ngan si suhaida...patah balik jalan silang...nak naik bas kosong.
+Tgk wayang kat odeon depan sogo tu. Cerita yang famous masa tu abang92, sembilu...
+Bila habis periksa...main saidina Donkey, snap, happy family
+Takut makcik kantin recycle straw...lepas minum...pusing kan straw kiri kanan...suruh kawan jentik bagi meletup.
+Budak lelaki suka bawak beg...conteng2 dengan liquid paper.
+Baju...kalau t-shirt..famous jenama OP, Maui...jenis yang depan kosong ...belakang penuh dengan gambar.


Rindunya zaman sekolah dulu...
Rindunya nak jumpa old friends , talking about the good old days, repeating again and again all funny stories experienced together.



7 comments:

~NOOR HASZWANI BT MOHD YUSOFF~ said...

huhuhu..
rindu lak zaman sklh2 dulu..

4 Kay-E said...

Ikin,
Sengkuang tu mmg dari zaman dulu dah ada... Sekarang ada lagi ke? Selalu apek yang jual. Pas sekolah je, budak2 serbu je. heheee...
Miss those old days... :)

MamaTiaMia said...

kalau teringat sekolah mai hantar kita orang pi sekolah:)..maksu dulu collect stamp,beli gambar donny and marie..balik rumah makan aiskrim msia uwan buat..teringat arwah atuk duduk kat tangga..miss nya masa uwan dulu2 masih bertenaga ketua dapur dan rumah..buat lauk and kueh macam2..harap2 kita berkumpul raya ni bagi bahagia kat uwan.

nerry nerry strawbery said...

ikin lebih kurang sama la budak 80an dgn 70an.. apa2 pun kelakar bila ingat balik kan.. ha ha tang ada album setem yang x tahan tu.. siap berlumba2 penuhkan album setem ... tah mana2 la setem tu sekarang.. tu x masuk cintan cintun zaman sekolah lagi..

Anonymous said...

kin,ada lagi, kalau bawak beg mesti nak labuh sampai punggung.haha.kelakar la entry ni.kena kejar ngan budak gila lagi.ingat tak

4 Kay-E said...

Salam Ikin,
Selamat menyambut Ramadhan & Selamat Berpuasa...

Dari kami sekeluarga...

Meru Santai Corner said...

Cikin, ko kena tambah lagik, masa tu tetiap petang dengar carta lagu untuk Pujaan 10 Nescafe. Slalu lepak umah ko la..eventhough memori skolah menengah aku ngan ko kejap je, but those memories still remain..
Oh, ada lagi..hari jumaat je makan kfc kat Taman Pertama..pastu kalo balik skolah petang, takde bas sume pakat2 jalan kaki..hahah -Farah-