Tuesday, August 25, 2009

Thank You Allah...

Alhamdulillah,kita semua dipanjangkan umur to meet Ramadhan again this year...
Thank You Allah..syukur...dipanjangkan umur ini untuk beribadah, menikmati bulan yang mulia ini ..

As Ramadan approaches, my Abah dah getting ready for the month....especially tempat sembahyang kat ruang tamu.Ada je benda yang nak di ubahnya.Katanya, supaya selesa kita nak berjemaah sementara nak menunggu waktu terawih and pergi surau sama2.



It's the first weekend of Ramadan dan kebetulan first day puasa jatuh hari sabtu.Weekend in Ramadan normally is family time for me.Masa ni la nak berkumpul, nak masak2..sebab bila weekdays waktu kerja memang rushing, tak sempat la nak masak except yang goreng2, simple2 je.Last weekend , ramai2 berkumpul kat rumah maksu ..my family including along, & hazril alang's family and Maklong + Nur.

Paling bermakna....tak banyak...sikit..suasana berbuka kat kampung tetap ada...sebab Uwan ada sama2 berbuka .Paling special siap buatkan kuih buah sepang untuk semua. Takde tandingan la buah sepang ni. Sedap..Creme Brulee pun tak boleh lawan tau

Harap uwan terubat rindu kat kampung tengok perangai anak cucu yang kecoh...bingit berebut2 buka puasa...sama je macam kat kampung...tangan bersilang2 rebut makanan, rebut tempat duduk.Paling best...session 'For Ladies Only'..kat bilik maksu with budak nomoks before bukak puasa petang tu..Teringat berkumpul kat kampung bilik belakang ramai2...Bilik belakang kat kampung tu best...sejuk, pastu dinding pisah ngan dapur je. So, kalau lepak dalam bilik boleh tau orang kat dapur tengah masak apa...borak apa. Kalau ada sapa2 yang makan petai jeruk memang berbau laa...hahah. Dinding dia macam cerita P.Ramlee masam2 manis .Rindunyaa...

.
.

Yang semangat bercerita...yang tersandar kenyang...
Masa ni along tengah yakin kan uwan yang cincin dia tu original berlian kelap kelip..

**picture courtesy of http://mamatiamia.blogspot.com

Tiap2 tahun abah mesti beli kuih bangkit tradisional ni. sedap tau kuih ni. Beli direct daripada makcik kat kampung area selangor. makcik ni bakar guna sabut lagi. Beli banyak...agih2 kan kat sedara mara.
Dua budak tiut yang happy sangat bila orang datang ramai2. Part yang paling best bila diorang pun excited makan sama2 masa buka. Kak Ikin ambik bergedil letak dalam pinggan, 2 saat lesap...hehe.Kak Intan bawak sate...excited tak sabar2 suruh bukak. Sate...Sate..

Uwan...raya nanti kita balik kampung..bakar lomang, buek rondang yo...
Ashik...ashik...bola atuh..tolong la...tolong la


Ni baru contribution daripada 2 family, yang lain2 masa ni belum sampai lagi. Bila semua dah sampai ...tak tau mana meja mana alas meja. Semua colour ada...kuning, merah.




First day puasa tu teringin sangat2 nak makan Puding karamel.Beli kalau time bulan puasa mesti tak sedap. so, buat sendiri baru puas hati. Boleh taruk fresh milk & cream banyak2. Kalau beli, telur banyak sangat.

The next day tu, abah teringin nak makan sayur pucuk masak lemak putih.
Me? Sabtu tu dah gasak makan macam2...so..teringin nak makan simple2 je.
Tiba2 je...the simple food jadi extra tasty pulak bulan puasa ni

Kurma ..wajib ada

Sambal gesek ikan bilis...makan dengan sayur pucuk masak lemak putih. Combine with ikan perkasam...sedapnya.

Ni my fav food. Ramai yang pelik..ha? Ikan jaket? Sedap tau ikan cencaru..sumbat dengan sambal...pastu goreng garing2...or bakar.

Udang galah goreng kunyit dengan bawang besar , cili and halia.

Panas2...buat fresh orange sendiri tersangat lah sedap dan puas.Blend dengan ice lagi sedap.Slurpppp

Bazar Ramadan are packed and everyone’s excitement membuak2 nak beli makanan...
Balik kerja, singgah Bazar ramadan kat Tasik Permaisuri. Best tahun ni...makin panjang...
Paling best...ada satu kedai tu..jual kuih akok...buat panas2 kat situ.Sedap tau...cuba la
A change in routine...bangun sahur...haha.Sian orang2 lelaki ni...mata pun susah nak bukak.
Takde apa yang best sahur melainkan nasik panas2...makan dengan telur dadar panas2, ada sayur bayam ...mata pun terbukak besar.Kalau rajin, goreng sardin garing2. Pekena pulak nescafe tarik..

Hari ni tadi, dapat tempe from Eryn. Buatan sendiri ni...beli banyak sebab murah.
Balik keje tadi, potong tempe nipis2, taruk garam kunyit...goreng garing2. Buat kicap taruk bawang..cili...perah asam limau. Cicah...sedapnya..



Apa2 pun, what people cannot forget is what this month stands for, it is the time when we are meant to remember those less fortunate and feel their suffering.Bukan setakat tahan lapar dan dahaga je.Every day we are blessed with a meal with which to break our fast and for that we must be thankful others are not so fortunate macam kita.
Ramadan is a time when we should go out of our way to help those less fortunate and give as much as we can...InsyaAllah..rezeki kita akan lebih bertambah lagi dan hidup lebih diberkati.

Selamat berpuasa semua.. :)

5 comments:

haniza said...

bila kita nak bukak posa sesama? hihii...
kin, camana buat sambal gesek tuh??

Ikin said...

jom la...kita arrange this year best sikit. Sonang yo...nanti aku ajar. Emir posa penuh tak ? hihi

MamaTiaMia said...

ikin, tolong lah belikan maksu tempe buatan sendiri tu haa..sodap nya..best kan berkumpul..kat kampung nanti tak tahu lah camana kecohnya..nanti bila kita dah kurus betul kita buat ladies day out pi beli baju raya lah pulak ok..he..hehh..boleh kurus betul2 ke..abah ikin memang terror mengubah suai nanti balik kampung maksu nak kenalah buat sryle eric lagi untuk menghias..mengguna alam sekitar:)

4 Kay-E said...

Ikin, best kan berbuka ramai2 dgn famili... penuh meja... hehe...

ins hassan said...

adoii sedapnyer....:)