Monday, August 4, 2008

I miss Penang Road Char Kueh Tiaw! Go for it at Penang Village @ Alamanda , Putrajaya

I love Char Kue Tiaw and always craving for Penang Char Kue Tiaw walaupun kat KL ni ha. Love thePenang style Char Kue Tiaw with huge prawn, kerang, fishcake and beansprouts. Kalau pergi Penang tak sah kalau tak makan Char Kue Tiaw.So far, the best Char Kue Tiaw yang I dah rasa kat KL ni, at Kelana Jaya. Sedap. Dulu, kedai ni kat FAM restaurant / Subang Jaya restaurant. Now, dah pindah kat kedai mamak, lupa dah nama dia. Dekat area situ jugak. Auntie ni punya penangan memang best. Ramai yang sanggup datang dari jauh nak try.Kalau nak rasa yang mahal sikit, kat Madam Kwan pun sedap jugak. Tapi, last time try makan with my office mate kat Penang Village, wow!! Sedap..just nice. Nyummy.Masa tengok menu, nampak macam makanan lain pun sedap2 sangat. This restaurant serves Penang Nyonya Cuisine. Tapi, we will try next time since Alamanda ni dekat je dengan office.Best makan kat sini, hari Jumaat, time sembahyang Jumaat.Relax je, tak pack sangat. Boleh gossip2 sambil makan..



Mana rojak buah ni...

Really nice decorated with chinese baskets and Aufa's hungry face

Big Red Purse - hmm...macam banyak duit ni nak belanja kitorang...

Precious Honeydew juice


And watermelon juice dalam jar...classic nya

Ni Eryn order..apa ntah nama dia...cam Hor Fun something...tapi sedappp

Aufa nak something soupy sebab nak diet. So, dia order their Assam Laksa . The presentation was pretty good . Served in an unusual shape bowl. Tapi, bau petis dia kuat la. Sapa suka petis...mesti happy dengan dish ni..

My nyummy Char Kue Tiaw, udang dia besar...sedap..the way dia pecahkan telur in the char kue tiaw just perfect.Makan pulak dengan cili potong...walla...

But..the desserts, I order sago gula melaka,,hmmm ...I tak suka sangat if compared the original sago gula melaka. The sago quite keras...and gula melaka tak pure sangat la...Santan pun tak fresh. Not recommended...

The food worth for the price...Try la!

3 comments:

Ita said...

Hi Ikin..
Wah.. Sedapnya sume food tu.. We have the same interest: travel + food.. haha..
Kat Alamanda dah ada Little Penang ye.. Penang Rd Char Kueh Teow memang kaw-kaw sedap..
Ala Ikin.. K-Ita pun bukannya rajin sgt ;) Esp bila dah ada anak ni nak kena belajar, liat jugak lah... But I want to do it... So I have to finish it..
All the best to u.. Take care.

samsuddin said...

Kat ofis abg pun ade Penang Village gak...tapi den tak berapa suka sgt...maybe because abg dah kena mandrem dgn mamak kat sini kot...hehehe

sarahaiman@iowa said...

Ya Allahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..kecuq ayaq liuq tgk all the dishes..:p adeh, i miss malaysian foodies sooooooo much!!!sedap eh char kueh tiow kat situ?mesti kene gi kalo balik nanti..hehe..dulu dok 3thn lbh kat putrajaya tak penah pun try mkn kat situ..bile dah jauh mcm ni, baru nak..apedaaa..:p
Nway, slmt berkenalan ye ikin..thanx sbb dtg visit fp akk..just call me k.jaja..:)take k!