Thursday, August 7, 2008

Never forget your roots part 2- House on a hill, Kuala Pilah.

Last weekend, I,Din, abah, mak, maksu &family , nur & uwan, kitorang balik Kolo Pilah- apo kono ee jang. Maksu la yang ajak balik, sempena Birthday dia. Lamaaa sangat rasanya tak balik sebab Uwan dah duduk dengan maksu, sejak Tia Mia ada, so memang dah lama tak balik. Abah je la balik sekali sekala tengok rumah and kadang2 bawak Uwan kalau dia rasa rindu sangat.

Suka sangat rasanya bila dapat balik kampung.Tak kisah la, balik Kuala Pilah ke, balik perak ke, balik pahang ke, sebab rasa dia lain sangat. For me, kampung ni, very much shapes and defines me personally.Ye la, sebab from kecik and sampai kawin, I sentiasa dikelilingi oleh orang2 yang mementingkan kekeluargaan.Sekurang2nya,bila kita balik kampung, kita teringat balik benda2 yang sometimes kita terleka sebab bz sangat- my traditions, what we eat and how we love each other.

Memang best sangat balik hari tu walaupun tak semua dapat berkumpul. TQ to maksu sebab plan semua ni, tq to abah sebab bersusah payah make it happen, tq to Din sebab really2 memahami. Alang tak dapat balik sebab ada kenduri cikgu sekolah Amir. Kalau ada Alang & the family mesti lagi best.Rasa sunyi je kalau takde si Ayan ni. Along pun takde sebab bz dengan kursus Haji.Kali ni balik lain sikit, sebab Tia and Mia dah besar sikit.

So, tempat baru, happening betul untuk diorang. Suka je explore tempat baru. Rasa macam tak puas je layan kerenah diorang. Jom...kumpul duit , kita g Perth pulak ye Aya and Anya.


Dalam perjalanan kat Seremban Highway....ish rasa cam dah tua pulak sebab pelik tgk benda2 trendy ni. Tayar colour oren pun pelik...


...jom balik to where our memories originate


Singgah kejap beli fresh vegetables and ulam. Sayur2 ni jual direct from kebun diorang kat belakang tu je.


jap...nak boli benda ponting ni...

yeyyy....dapat ha...petaiiii...nyummyy


kena lalu Bukit Putus...sapa yang tak tahan, pening lalu jalan ni, sebab berliku2.

Driving along bukit Putus, nampak pulak kera2 ni...banyak pulak tu


got stuck behind a lorry along Bukit Putus as expected...boringgggg

sampai kat Tanjung Ipoh...mak ajak singgah , ofiicemate dia kawin .Penuh orang LHDN kat kenduri ni.

pajeri nenas and rendang daging dia sedapppp...sehingga menjilat jari

singgah lagi...asalnya Din singgah nak beli rokok. Tapi ternampak la satu kedai kecik ni jual lauk2 negeri sembilan. Terliur la pulak. So, we all beli Ikan haruan Sawah masak lemak cili padi dengan Gulai Keladi masak tempoyak.

Finally..sampai jugak rumah Uwan...





Uwan's house is still standing...


Mongah-mongah ni ha...sompek jugak snap gambar...


Rambutan budak sekolah masak betul ha...sedapnya...tapi banyak betul semut hitam tu...


......in the end, all we have is our past. That is what we sit back and reflect on in our golden years.

... what's left to remembered of a past generation by future ones.Ni pix I masa kecik. Still ada kat rumah Uwan. Maksu la jumpa ni...

...spicy dishes you can choose from. Penuh gulai kuning je....





Yeye...budak nomok dah sampai.....


apa nak buat ni ye...banyak betul nak explore ni


eh...hadiah mama pun...hadiah kita la.....


tea time....ish..abang ni makan banyaknya durian...hahahahaa



...kebun Uwan belakang ni...tapi dah semak sanagt...so...takde sapa pun berani pegi tgk buah..




eh...waktu sembahyang la...azan...


kenapa diorang sembahyang tak ajak Tia ni...


Sejuk nya pagi2 ni..



Happy Birthday Maksu....Happy Family too...



My Beautiful cousin...Nur @ Miesya

Before balik bfast kat sini...makan nasik dagang kat Kuala Pilah...ironik tak...heheheh



Memories with Mee Hailam Sirun have been refreshed...nak makan cendol...hujan pulak



Sedap sangat la mee hailam ni

Dah kenyang...pagi tu baru balik KL...Bye..bye

6 comments:

aufa47 said...

besttttnyeee tgk kak kin blk kmpng kola pilah tuuuu.......

fizah said...

hapenning yer balik kg kan?
tp sape yg duduk rumah kat kg tu skrg? sayang jer dibiar kosong...
mcm akak + hubby nie mmg nak cari tempat2 yg cm nie laa...yg ada sg,ada dusun...huhuh...tp tak tahu ceruk mana nak carik...hehehe..
nway salam berkenalan...

Ita said...

Salam Ikin,
K-Ita ada sms Azu.. Tak tau le dia dpt ke tak..
brg yg pos tu dah sampai ye.. hehe..
Hopefully they can recover very soon.

*Kiut nye Ikin masa kecik. Bam-bam gak mcm Tia&Mia..

yana said...

salam ikin..
leh bg tak contact no maksu ikin..tia mia still admitted ker? kalu takde aral nak gi visit kejap sbb opis sejengkal jer nih ngan Dsc tp takde contact no. pulak..akak kawan maksu in fp..sms me at 012-3745716 -yana.TQ

Anonymous said...

rasa tak sabar nak balik lagi la..this time nak makan mee rojak & cendol lak la..bestnyer nak posa and best nyer raya..

maksu

Samcun said...

bestnyer kampung ikin!!! rasa nak ikut je