Friday, August 22, 2008

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak dengan penuh kesyukuran dan keinsafan.

Alhamdulillah, Ramadhan akan kembali menjelma.Rasa macam tak sabar kali ni menyambut puasa.Berkumpul dan beribadat bersama suami dan keluarga.Ramadhan kali ini disambut dengan penuh kesyukuran dan keinsafan.Lately, Allah duga my family dengan dugaan yang tak putus2 dan Alhamdulillah, disebalik dugaan yang tak putus2, Allah berikan dan limpahkan rezeki yang tak bertepi.

Happiness is just around the corner....




Last month...banyak betul good news around me...Tumpang rasa gembira dengan my friends on their newly found happiness.Lullabies and baby talks ... :). Congratulate on their new baby...


Cute new Baby Card and wish happiness to my friend.. Nizam and Shahril.(From all of us )


Celebrating new babies


It's a long journey...


Paling happy sekali bila Din bagitau...dia dapat the 'new job'. Memang dia nak sangat2 job ni, memang dream dia. Alhamdulillah, lepas susah payah pegi interview berjam2, dia dapat the offer.So, the company ask him buat medical checkup. MC dia very detail la.Semua kena check. Bila buat MC, kena tunggu seminggu untuk result.Now the offer really depends on the medical checkup result.Lepas seminggu, Din call I , cakap, the panel clinic call, kena buat blood re-test , sebab ada problem dengan liver function.What?? I dah panic, sebab bila dengar liver function ada problem, panic jadinya. Segera je...bukak google, carik apa la liver function problem ni.



Ye la , liver kan plays important roles dalam badan kita. Kena buat retest tu sebab alanine transaminase (ALT) tinggi sanagt dalam darah Din. So kena check balik to make sure Din's liver is functioning as it should, and whether there's been any kind of damage to the liver.Hishh, takutnya.Lepas...second test tu...Clinic call kata kena jumpa specialist. Aduh...rasa lemah je kaki masa dengar tu Tapi my hubby relax je. As he said, Doc kata should be ok,cuma bila tak normal ALT tu dalam darah, kena ikut procedure jumpa specialist, baru dia boleh recommend masuk company **** tu. Leceh and susahnyaaa...Tapi masa ni, dah tak peduli dah pasal offer tu, for me, yang penting Din sihat dan takde penyakit yang serius, dah cukup bagus dan besar ertinya untuk I.




Alhamdulillah, lepas jumpa specialist, ambik darah lagi,and buat ultrasound scan...Doc kata nothing serious. Conclusion nya...Din ada fatty liver.Mula2 ingat fatty liver tu, hati jadi gemuk.Hiik hik, Rupa2nya Fatty liver ni is the accumulation of fat in liver cells. Causes dia diet yang tak betul ,makan benda2 berminyak and bersantan banyak sangat.So ,It's is reversible and treated. Makan Ubat yang dr bagi and jaga makan.So, penyakit ni will not affect the application.Lega and syukur sangat2.

So, for me, Ramadhan kali ni benar2 istimewa dan merupakan ruang yang disediakan untuk memanjatkan rasa syukur yang tak bertepi kepada Allah. Walaupun bemacam dugaan yang diberikan, rezeki yang diberikan kepada kami sekeluarga berlimpah ruah, kasih sayang yang ada juga semakin bertambah.


Sementara tunggu result...minum la kat bawah hospital tu...hilangkan nervous...



Beli hadiah untuk Tia and Mia...lepas ni nak pergi melawat diorang pulak...hihi...bau hospital dah badan..




Apa2 pun makan dulu...lapar ni...Tapi harga makanan kat Pantai Bangsar ni...mahalllnya...makanan dua2 ni...total dia RM30++.Grrrrrr




Balik dari melawat Tia and Mia, hmm...cari makanan yang tak berminyak...ada orang sakit kan...so singgah makan Sri Melaka kat TTDI.





Laksa pun ok yang...hihi


Mine...ish...ish...oily....tapi...sedappp....daging dia nyummy la, kena pulak dengan mangga muda...ada umph



Tak lama lepas tu, Allah duga lagi , lepas Tia and Mia masuk hospital,Alang and Amir pun kena virus yang sama, now...It's my turn.Heheh.Lepas 5 hari kena,demam2, langsung tak boleh masuk makanan , mesti muntah or purging, hari ke enam tu dah dehydrated dah. So, din force pergi hospital. and warded la...immediate kena masuk air.Tapi sehari je...sebab dah penghujung kan...so masuk air, masuk ubat, check darah...esok malam tu dah boleh keluar.Malam tu...Din pulak kena...berjangkit.Tapi, lepas pergi hospital, amik ubat (dia pandai pulak taknak masuk hospital), esok tu dah ok sikit.


Masa ni dah selera dah makan..maksu pulak bawak makanna yang sodap amatt...




Thank you honey...for loving me and taking care of me..



Masa ni...mak pulak demam...tapi still datang melawat ...Sayang emak...mmuahhhh


Hazril and Along...Cantik buah and bunga yang Along bawak...Tq Along...Masa ni Along tengah habiskan laksa Din.hihi


Tapi, from here, kita tau betapa pentingnya kasih sayang keluarga dan kawan2 yang tak berbelah bagi. Terima kita seadanya walaupun terlantar sakit, terima baik buruk kita.Love u all..mmuahzzz.

8 comments:

aufa47 said...

sedey la bace post ni..hukhukhuk...
tp finally sume nye ok....
slamt menymbut ramadhan al-mubarak...

...giraffe for tia mia tu cute sgt2...

Anonymous said...

kin...lasaknya ko...sampai darah tiub drip tu..
sian ko kan...

samsuddin said...

Alhamdullillah....semuanya pengajaran dan peringatan utk kita semua....semoga menguatkan lagi keimanan kita kepada-Nya...

Selamat Menyambut Ramadan Yang...
Puasa ni hopefully abg dpt kuruskan badan dan kurangkan kolestrol hehehe...Hati dah gemuk ni!!!

Anonymous said...

ALhamdulillah..semua dah ok kan..kita pun dapat kasih sayang melimpah ruah..moga ramadhan bawa berkat utk kita and keluarga..untuk din pulak a very BIG CONGRATS from maksu&co..doa kita orang biar lah 'company siput" ni bawa berkat pada din& ikin..and last but least not watch the food you consume jgn ler biar hati jadi "gomok" lagi..nanti hati tak larat jalan..camana nak diet kan..hehh..hehh..

maksu&co

samsuddin said...

Thanks Maksu...Insyaallah den torai la jago makan skit...ikin jgnla masak sodap2 sgt yo...hehehe...sian hati gomok den ni...

anyway tadi semayang jumaat sebelah datuk farid... panjang doa dia baca...:)

Anonymous said...

alahai...patut la kin ambik maso lamo nak wat entry nih...pjg rupanya kesahnya...alhamdulilah kesudahannya..appi ending..sabo jo la din & kin ...gamaknya skang kena la tukar konsep .. bior bdn gomok tapi hati kena slimmm....slamat berpose uols...

yana said...

salam ikin, siannyer kudin hati dah gemuk isk isk, ni case shikin masak sedap sgt lah ni hehhe.. bukan nak blame shikin, tapi gambar2 food shikin letak tu mmg tempting habiss!! mujur alhamdulillah semuanye ok and kudin dpt job baru plak tu, alhamdulillah. Byknyer cabaran hidup ni kan, shikin pun sakit jugak..how come i didn't know all about this?? Mujur shikin dikelilingi dgn kelaurga yang sentiasa mengambil berat dan very loving..sorrryyy sangat2 shikin yana bz sgt in august sbb spend masa with fakhrul before he leave for Malaysia bulan puasa ni. tahun ni yana puasa sorang2 di US, sedih sangat2 tapi busykan diri dengan kerja yang terlampau banyak. Yana try nak abiskan phd by Nov. So tahun ni tak dpt beraya kat M'sia lagi. Besarnya cabaran yana kene tanggung utk abis phd ni. With all love ones jauh di M'sia.. uwaaa.. dah tak larat nak nagis dah. Hopefully it's all worth it, InsyaAllah.

Anonymous said...

along try jer...heheh